Begeleiding bij Autisme: jouw droom, jouw leven, jouw toekomst
Samen werken we aan wat jij wilt bereiken. Dat doen we samen, want dat kan ik niet alleen voor je doen. Dat betekent dat we allebei aan het werk gaan om jouw wensen en dromen concreet en haalbaar te maken.
We nemen de tijd om elkaar te leren kennen. Dit doen we door met elkaar te praten en activiteiten te ondernemen, afhankelijk van wat jij leuk vindt om te doen. Ik moet jou leren kennen, en jij mij. Dan bouwen we samen vertrouwen op.
We gaan op zoek naar jouw wensen en dromen. Deze maken we concreet en zetten we op papier. Wensen zijn soms erg groot. Het kan noodzakelijk zijn om een grote wens op te delen in kleine stappen, zodat we samen weten waar we aan werken.
Als we jouw wensen en dromen concreet hebben, gaan we samen aan het werk. Wat heb je nodig om dit te bereiken? Hoe kunnen we daar samen aan werken? Hebben we meer hulp nodig? En zo ja, van wie dan? Dit soort vragen komen voorbij. We gaan op zoek naar antwoorden, samen leggen we jouw persoonlijke puzzel.
“Jouw meerwaarde als thuisbegeleider:
Je persoonlijke inzet
Je weet hoe je met Laura moet omgaan, ieder kind heeft een andere aanpak nodig
Je betrokkenheid, niet alleen bij Laura, maar bij het hele gezin
Je persoonlijkheid; erg lief, zorgzaam en bekwaam.” – Ouders van Laura
Mijn begeleiding vindt plaats op de plek waar jij het prettigst voelt. Mijn ervaring leert mij dat dit meestal bij jou thuis is. Dit is logisch, want vaak is je thuis de plek die volledig op jou is afgestemd, waar het veilig is. Dat betekent niet dat dit standaard zo hoeft te zijn. Heb jij een plek waar je liever begeleiding zou willen, zoals op school, dan is dat in overleg natuurlijk mogelijk.
Afhankelijk van jouw dromen en wensen (jouw hulpvraag) kom ik bij je langs op de locatie naar keuze. De frequentie is daar dus afhankelijk van. De snelste en grootste kans op succes is wel afhankelijk van onze inzet samen. Daarom vind ik het prettig om elkaar regelmatig te zien. Dat wil zeggen, minimaal een keer per week. Is er meer nodig? Dan kunnen we dit ophogen. Blijkt eenmaal per week uiteindelijk te veel? Dan kunnen we dit verminderen naar eens in de twee weken. Het draait dus om persoonlijke afstemming.
Let op: helaas is de frequentie ook afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare uren binnen het PGB.
Mijn manier van werken stem ik af op wat jij prettig vindt of wat nodig is. We zijn altijd in gesprek met elkaar, maar dit kan op verschillende manieren:
- In woorden: door gesprekken of in teksten.
- Door creativiteit: schilderen, schetsen, krijten, etsen, het schrijven van verhalen of het maken van collages.
- Door te ‘doen’: koken, knutselen, spellen, naar buiten gaan, sporten, het bezoeken van een museum.
Het is nooit ‘zomaar’, ik stippel uit wat ik doe en waarom. Hoe sluit ik het beste bij jou aan? Hoe ‘praat’ jij het gemakkelijkst en vooral ook welke ‘taal’ begrijp jij? Op die manier zoek en vind ik de aansluiting, waardoor een samenwerking mogelijk is.
Ik veroordeel je niet om wat je zegt of om wie je bent. Ik zal altijd begrip tonen voor wat je denkt en voelt. Ik bespreek wel het ‘waarom’ met je. Ik sta naast je, we doen het samen. Soms help ik je wat meer, soms doe je het vooral zelf.
Het gaat erom dat we samen proberen om jouw dromen en wensen waar te maken, binnen de wereld waarin we leven. We werken er samen aan dat jij je staande kunt houden én je kunt ontwikkelen in deze complexe en snelle samenleving, op een prettige en plezierige manier.
Want ieder mag zien wie hij of zij wil zijn, of droomt te zijn. Dat streef ik na, voor mezelf, voor diegene met autisme en hun ouders, broers of zussen. Dat is mijn drijfveer om door te gaan waar anderen misschien zouden stoppen.
Klachten kunnen worden opgelost