Mijn naam is Jolijn Lucassen

In 1988 ben ik geboren in Nijmegen en opgegroeid in Coevorden (Drenthe). Inmiddels woon ik samen met mijn gezin en kat in Rosmalen.

Ik beschrijf mezelf als actief en ondernemend. Daarnaast ben ik erg muzikaal, creatief, maak ik graag theater en vind ik het leuk om te koken en bakken. In mijn vrije tijd ben ik veel buiten te vinden om te wandelen en voor andere sportieve activiteiten. Ook zoek ik graag de gezelligheid van familie en vrienden op.

Alles wat ik doe, doe ik met passie en voor honderd procent. Dat zie je terug in mijn werk. Geduldig, enthousiast en meedenkend zijn woorden die mij beschrijven. Ik zoek de aansluiting bij wat jij nodig hebt. Ik ben nieuwsgierig naar wie jij bent, want jij inspireert mij. Daarom doe ik wat ik doe, met veel liefde en plezier!

Kennismaking met autisme, interesse en nieuwsgierigheid

Op 18 jarige leeftijd ben ik gestart als begeleider bij Autismezorg Kameleon. Deze organisatie bood kortdurend verblijf tijdens vakanties en logeerweekenden. Na mijn eerste week kortdurend verblijf met deze kinderen, was ik om; deze kinderen en jongeren zijn bijzonder mooi, met zoveel kwaliteiten! Hun manier van denken, kijk op de wereld, manier van handelen. Dat intrigeerde me, maakte me nieuwsgierig. Soms wat het zoeken naar een manier om deze kwaliteiten aan te spreken. Het was bij iedere kind weer een nieuwe puzzel om te leggen. Het bezorgen van een fijne vakantieweek was mijn doel. Mijn beloning: de lach op het gezicht, het genieten, de ontspanning.

Mijn uitdaging en doel

Na het behalen van mijn diploma Social Work aan Avans Hogeschool, kreeg ik een baan bij theaterwerkplaats Carte Blanche, waar mensen met en zonder beperking samen theater maken en andere vormen van kunst beoefenen. Ook mijn werkzaamheden bij Autismezorg Kameleon werden intensiever. Ik werd thuisbegeleider van een aantal deelnemers. Uiteindelijk besloot ik volledig voor Autismezorg Kameleon te gaan werken en werd ik ook op de achtergrond actief in de organisatie.

De thuisbegeleiding werd mijn favoriete tak, want ik vond het lastig te zien dat kinderen en jongeren, die zo genoten tijdens vakanties, thuis vaak vastliepen. De thuissituatie bleek zwaar voor iedereen in het gezin. Mijn uitdaging: dat wat ik in het kortdurend verblijf kon bereiken, doortrekken naar de thuissituatie.

Iedereen in het gezin is belangrijk!

In de thuisbegeleiding kwam ik erachter, dat ik zowel ouders als het kind met autisme nodig heb om de thuissituatie in positieve zin te kunnen veranderen: we werken samen. Ieder gezinslid heeft een aandeel in de thuissituatie, iedereen legt de puzzel mee. Soms erg moeilijk, maar zo bijzonder mooi als het werkt. Eindelijk zat ik daar waar ik wilde zijn; waar ik iets kan betekenen!

“Nooit had ik het gevoel bij jou dat ik iets verkeerd deed. Je was altijd samen met mij aan het denken wat zou kunnen werken, en dat is anders als ik iets opgelegd krijg om te doen wat niet bij mij past. Met zoveel liefde en zachtheid kon jij naast Daniel gaan staan, en niet boven hem. Respect voor het hele gezin en tips voor ieder familielid waar dat nodig was. Je doet dit werk met hart en ziel, en dat straal je uit. Je kan buiten de paden gaan waardoor je soms net een andere kijkt hebt op het autisme, wat ik erg prettig vond. En bovenal vind ik je een prachtmens.” – Ouders van Daniel

Het ontstaan van Beau

Autismezorg Kameleon hield op te bestaan. Om te kunnen blijven doen wat ik wil, besloot ik om als zelfstandige door te gaan onder de naam ‘Beau – Begeleiding bij Autisme’. Tegelijk met dat besluit startte ik bij Fontys OSO, met de Practitioner Autisme, die ik met succes heb afgerond. De naam ‘Beau’ is samenvoeging van letters van mijn werkzaamheden, maar verwijst ook naar hoe ik tegen mijn werk aankijk en hoe ik tegen ieder mens aankijk; Beau!

Andere werkervaring

Autismezorg Kameleon is niet mijn enige werkgever geweest. Mijn ervaring binnen de hulpverlening heb ik verder opgedaan als:

  • Ondersteuner binnen de theaterwerkplaats voor mensen met en zonder beperking
  • Flexmedewerker binnen woongroepen voor mensen met een verstandelijke beperking
  • Woonbegeleider binnen een ouderinitiatief voor (jong)volwassenen met een beperking
  • Woonbegeleider binnen een ouderinitiatief voor (jong)volwassenen met ASS
  • Persoonlijk begeleider binnen een ouderinitiatief voor (jong)volwassenen met ASS

Geregistreerd bij de Internationale Beroepsvereniging voor Autismespecialisten (iBvA.info).